Ceny ropy ďalej rastú, aj keď len mierne

17.09.2012 Celý región

Singapur 17. septembra (TASR) - Ceny ropy pokračujú v raste, už ôsmy deň po sebe, aj keď miernym tempom. Severomorská ropná zmes Brent sa priblížila tesne k hranici 117 USD za barel, stále sa však drží pod štvormesačným minimom. Dôvodom sú obavy z negatívneho vplyvu vysokých cien ropy na spomaľujúcu globálnu ekonomiku.

Rozhodnutie americkej centrálnej banky, ktorá minulý týždeň oznámila, že podporí najväčšie svetové hospodárstvo, naštartovalo rast cien ropy. Ale zdraženie Brentu od konca júna o zhruba tretinu, môže uškodiť krehkej globálnej ekonomike.

"Súčasné ceny ropy skutočne nepomáhajú globálnemu hospodárstvu, ktoré sa snaží udržať a oživiť rast. A zvyšovanie cien ropy mu môže spôsobiť ďalšie škody," skonštatoval Victor Shum, generálny riaditeľ poradenskej spoločnosti IHS Purvin & Gertz.

Barel (159 litrov) severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v novembri sa dnes pred 7. hodinou SELČ predával za 116,92 USD (90,56 eura). To je 26 centov viac ako v predchádzajúci týždeň na konci obchodovania, ale menej ako štvormesačné maximum 117,95 USD /barel, ktoré ropná zmes Brent dosiahla počas piatkového (14.9.) obchodovania. Brent za uplynulý týždeň do 15. septembra zdražela o 2,1 %.

Cena americkej ľahkej ropy WTI sa dnes zvýšila o 1 cent na 99,01 USD za barel, pričom počas piatka nakrátko vystúpila až na 100,42 USD/barel.

Informovala o tom agentúra Reuters.

(1 EUR = 1,2910 USD)
 

Vyberte región